luni, 20 decembrie 2010

Topul evenimentelor istorice ale secolului XX

Intr-un sondaj realizat de revista americana USA Today, s-a evidentiat opinia americanilor in ceea ce priveste Topul celor mai importante evenimente din istoria secolului XX. Studiul, care a durat un an, a chestionat peste 30 de mii de persoane. Pentru americani, cel mai semnificativ eveniment din istoria secolului XX a fost lansarea bombei atomice asupra Hiroshimei, in 1945 - eveniment care a dus la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.


In respectivul sondaj, realizat de Newseum and USA weekend, americanilor li s-a cerut sa selecteze 10 din cele mai importante evenimente ale secolului XX. Interesant este faptul ca in acest Top 10 nu apar progresele tehnologice. De exemplu, votantii au considerat mai importanta scufundarea Titanicului (pe locul 13) decat patentarea chipurilor (locul 17) sau crearea WWW (locul 22).


Mai mult decat atat, sondajul releva faptul ca rezultatul unui studiu depinde semnificativ de sexul, nationalitatea, varsta sau rasa votantilor. De exemplu, diferentele sunt uriase intre raspunsurile femeilor si cel al barbatilor: barbatii considera mai importante evenimentele legate de razboi si tehnologie, pe cand femeile au nominalizat evenimente sociale sau din medicina. Astfel, barbatii au ales pentru locul I lansarea bombei atomice asupra Hiroshimei, din 1945, iar femeile descoperirea penicilinei - 1928. In ceea ce priveste votantii negri, drepturile civile au intaietate, spre deosebire de cei albi, care nu mentioneaza in top 10 aceste evenimente.


Rezultatele finale ale studiului au fost pana la urma urmatoarele:


locul I - lansarea bombei atomice asupra Hiroshimei (1945),


locul II - Bombardarea de catre japonezi a Pearl Harbor (1941),


pe locul al treilea s-a clasat aselenizarea (1969),


urmata de Wrights, despre care se spune ca a pilotat pentru prima data un aeroplan.


Locul 5 este ocupat de asasinarea lui JFK si abia


pe 6 apare descoperirea penicilinei in anul 1928.


Pe pozitia a 7-a s-a clasat obtinerea dreptului la vot pentru femeile americane (1920),


urmat de prabusirea bursei din SUA (1929).


Penultimul loc il detine noul vaccin polio (1953), iar


locul 10 este destinat descoperirii structurii ADN (1953).




Britanicii au alte pareri
Un sondaj asemanator a fost realizat si in Marea Britanie, iar rezultatele au fost complet diferite, relateaza cotidianul britanic The Telegraph. Cei o mie de britanici au ales pe locul 10 eliberarea din inchisoare a lui Nelson Mandela (in 1990), dupa ce a stat dupa gratii timp de 26 de ani. Pe locul 9 s-a situat obtinerea de drepturi egale pentru femei de catre partidul laburist in 1975. Difuzarea imaginilor cu capturarea lui Saddam Hussein a avut un impact puternic asupra britanicilor, care au considerat ca prinderea dictatorului irakian inseamna sfarsitul unui regim crud si care au plasat acest eveniment pe locul 8. Sfarsitul apartheid-ului in Africa de Sud in 1990 a dus, in 1993, la premierea lui Nelson Mandela si a lui FW De Klerk cu premiul Nobel pentru Pace. Acest eveniment a fost nominalizat pe locul 7.


Locul 6 a fost ocupat de discursul lui Martin Luther King din 1963, discurs care a trecut cu certitudine proba timpului.


Mai important pentru britanici si pe locul 5 a fost mentionat inventarea becului de catre Thomas Edison in 1869.


Locul 4 este ocupat - in viziunea votantilor - de catre Emmeline Pankhurst - care a cerut dreptul la vot al femeilor - in 1928.


Primul transplant de cord, realizat in 1967 de catre Dr Christian Barnard in Africa de Sud a ocupat locul 3 ca importanta in viziunea votantilor. Un an mai tarziu si Marea Britanie a reusit o operatie similara. Acum, datorita tehnologiei de ultima ora - studentii din toata lumea pot privi o operatie pe cord prin retelele de satelit. Al doilea eveniment ca importanta in secolul XX este aselenizarea - cand Neil Armstrong a devenit primul om care a pasit pe Luna in 1969, iar pe locul 1 s-a clasat Caderea Zidului Berlinului din 1989.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu