marți, 21 decembrie 2010

Simbolul Revoluţiei din 1989 din Alba Iulia: un steag cu stema decupată

Monumentul a fost dezvelit de Mihai Babiţchi şi Horia Bărdaş
Alba Iulia

Monumentul a fost dezvelit de Mihai Babiţchi şi Horia Bărdaş


După 21 de ani,  eroii Revoluţiei din 1989 din Alba Iulia au  un monument, inaugurat astăzi la intersecţia Bulevardelor Transilvaniei şi Revoluţiei, locul unde s-au adunat primii revoluţionari.
Pentru prima dată în ultimii 21 de ani  la dezvelirea monumentului au participat  membrii ai celor trei organizaţii de revoluţionari din Alba:  “Asociaţia 21 Decembrie 1918″ Alba Iulia, înfiinţată în anul 1993 şi condusă de Mihai Babiţchi, „Asociaţia Luptătorilor din Decembrie 1989“, înfiinţată în anul 1999, condusă iniţial de Horea Bărdaş, iar acum de către Stelian Bordea, şi „Asociaţia revoluţionarilor de la Cugir“, înfiinţată în anul 1992.
„Când mă întreabă lumea pe stradă dacă sunt mulţumit de ceea ce s-a întâmplat de la Revoluţie până acum, le spun, cu mâna pe inimă, că da. Am luptat atunci pentru libertate şi o avem. Situaţia dificilă pe care o traversăm acum sper să fie una temporară “, a rostit în faţa celor prezenţi la dezvelirea monumentului  Mihai Babiţchi, liderul „Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989“
Vise neîmplinite după 21 de ani
Participanţii la evenimentele din decembrie 1989 de la Alba Iulia spun că au aşteptat de 21 de ani ridicarea unui astfel de monument în oraş.
„Noi am ieşit în Decembrie 1989, ca să fie mai bine pentru noi, pentru copiii noştri. Multe din dezideratele noastre nu s-au îndeplinit din păcate. Cei care privesc monumentul dezvelit astăzi ar trebui să înţeleagă că eroii Revoluţiei merită omagiaţi, iar  noi, revoluţionarii,  merităm respect, pentru că, de cele mai multe ori, suntem marginalizaţi“, a spus Eugen Dreghiciu, de 53 de ani din Alba Iulia, participant la evenimentele din 1989 din oraş.
Simbolul Revoluţiei reprezintă steagul României cu stema decupată şi are o formă curbată.
„Iniţial au fost mai multe variante, dar cred că acesta este monumentul care surprinde cel mai bine  momentele petrecute la Alba Iulia în decembrie 1989. Ca şi material am folosit tablă de cupru prelucrată prin deformare plastică, iar execuţia lui a durat aproape 8 luni“, a explicat Florin Magda, arhitectul de 32 de ani care a conceput monumentul.
Locul unde a fost amplasat nu a fost ales întâmplător. În faţa fostului magazin universal„ Materna“ s-au adunat acum 21 de ani primii revoluţionari din oraş.
Financiar, lucrările su fost suportate,  în cea mai mare parte,  de Consiliul Judeţean , care a alocat încă din 2009 peste 100.000 lei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu